Inkubacja

Jaja straszyków potrzebują odpowiednich warunków aby wykluły się z nich larwy. Do tego celu służą inkubatory. Są to specjalnie przygotowane pojemniki w których umieszczone jaja przebywają we właściwym dla siebie mikroklimacie o podwyższonej wilgotności i temperaturze. Zwłaszcza ważna jest tu wilgoć, zarówno jaja przesuszone jak i zalane nadają się do wyrzucenia.

Podstawy inkubacji

  • Podobnie jak w przypadku terrarium, miejsce na inkubator powinno być wybrane tak by nie zaszkodzić jajom. Z dala od bezpośredniego słońca i chemikaliów.
  • Jak wszystkie owady, straszyki przy rozmnażaniu idą na ilość. Nie powinno więc dziwić, że nie wszystkie jaja się wyklują. Powyżej 70% wyklutych jaj to jest fantastyczny wynik.
  • Dodając do tego pewną, czasami sporą śmiertelność larw w pierwszych stadiach, przyjęło się że dla prostszych gatunków powinno się posiadać przynajmniej 30 jaj a dla trudniejszych 50. Ta liczba może być mniejsza jeżeli chcemy hodować partenogeniczny gatunek.
  • Zależnie od gatunku jaja straszyków mają inne wymagania. Część z nich preferuje niższą wilgotność, z kolei gatunki które wbijają swojej jaja w ziemię powinny również być inkubowane w jakimś podłożu. Szczegóły co do poprawnej inkubacji danych gatunków znajdują się w ich opisach.
  • Niezależnie od powyższego, większość straszyków będzie się kluła w tych samych warunkach wilgotności między 60 – 80% rH oraz temperatury 20 – 28 stopni.
  • Temperatura w inkubacji ma drugorzędny wpływ, jaja trzymane w wyższej temperaturze będą kluć się szybciej od tych w niższej. Groźne są tylko ekstrema, temperatura powyżej 30 stopni ugotuje jaja, a poniżej 18 może mieć negatywny wpływ na procent klucia.
  • Możliwe jest nawet przemrożenie jaj niektórych gatunków, przydatne w zimie kiedy nie chcemy młodych w czasie braku świeżego pożywienia.
  • Wiele straszyków kluje się o określonej porze dnia (np. achrioptera fallax – rano, cranidium gibbosum – w południe), w związku z tym inkubator powinien być wystawiony na lekkie dobowe zmiany światła.
  • Mała warstwa pleśni na jajach nie przeszkadza w kluciu, nie mniej można je wtedy poddać 2 dniowemu przesuszeniu i delikatnie usunąć pleśń wacikiem do uszu.


Inkubatory

Istnieją różne typy inkubatorów łatwiejsze i trudniejsze, w tym poradniku są opisane te proste, które można zrobić z codziennych przedmiotów. W dziale zaawansowane znajdują się bardziej skomplikowane projekty, które mogą być przydatne jeżeli zamierzamy maksymalizować procent klucia lub hodować kapryśne gatunki.

Inkubator pudełkowy

Prosty i skuteczny inkubator, polecam go najbardziej dla niewymagających w hodowli gatunków.

Potrzebne materiały:

  • plastikowy pojemnik np. po wacikach do uszu
  • piasek, żwir i lub wermikulit
  • gaza, moskitiera albo rajstopy

Instrukcja budowy:

  1. W pojemniku plastikowym zaklejamy taśmą wszelkie większe dziury jeżeli takie występują.
  2. Wysypujemy na dno piasek, żwir, wermikulit albo ich mieszaninę. Warto używać takich które można kupić w zoologicznym, ponieważ są one od razu sterylne. Piasek i żwir można ewentualnie wyparzyć w piekarniku.
  3. Wycinamy środek wieczka i zakrywamy, przyczepiając moskitiere, gaze lub rajstope
  4. Wysypujemy jaja na podłoże, lub jeżeli gatunek wbija jaja – robimy dziurki w podłożu i umieszczamy w nich jaja, zostawiając tylko wystające wieczko.
  5. Zraszamy nie za dużą ilością wody (można podstawić pudełko obok prysznica i dać mgiełce osiąść na ściankach).
  6. Zamykamy wieczko i odstawiamy. Zraszamy co jakiś czas kiedy podłoże zacznie wysychać.

Inkubator butelkowy

Bardzo często spotykany wśród amatorów, prosty w budowie acz średnio skuteczny, polecany dla gatunków łatwych w hodowli jak patyczak rogaty lub nie wymagających znacznej wilgotności (straszyk diabelski).

Potrzebne materiały:

  • butelka plastikowa
  • gaza, moskitiera albo rajstopy
  • gumki recepturki

Instrukcja budowy:

  1. Butelkę plastikową tniemy na pół, do dolnej części wlewamy wodę.
  2. Na nią umieszczamy gazę/moskitiere/rajstopy i przymocowujemy gumką recepturką, na to wysypujemy jaja.
  3. Na dziurę od korka również nakładamy przepuszczalny materiał i górę butelki ostrożnie nakładamy na dolną część. Odstawiamy w stosowne miejsce.
  4. Dolewamy wody do dolnej części jeżeli ta wyparuje.